Znaleźć przyzwoitego kucharza – zadanie niełatwe

Kompletując załogę punktu gastronomicznego jednym z najważniejszych zadań będzie znalezienie kucharza. Dobrego kucharza. Z owego zależy lub twoja restauracja lub bar zdobędzie uznanie.

Dużo osób umie dobrze gotować, ale to nie przesądza o tym, iż mogą pełnić funkcję kucharza. Kucharz gotuje naraz wiele potraw. Musi zawierać się w reżimie czasowym, ale także i kosztowym. Musi umieć gotować dobre posiłki w warunkach presji. Oprócz samego gotowania musi umieć nakładać potrawy na talerze tak aby robiło to estetycznie, często sama kompozycja serwowanego dania wygląda jak dzieło sztuki. Nierzadko restauracje mają więcej niż jednego kucharza. W takiej sytuacji zdarza się, iż w konkretnej restauracji istnieje funkcja szefa kuchni – naczelnego kucharza kierującego pracą innych kucharzy i kontrolującego ich działania.

 

Chcąc przyciągnąć dobrych kucharzy do swojego baru należy ich przyciągnąć atrakcyjnymi warunkami pracy. Przed poszukiwaniami takiego pracownika trzeba zapoznać się jak wyglądają płace w tej branży. Niewątpliwie należy kupić czapki kucharskie oraz kolejne elementy odzieży kucharskiej.

 

Ogólne uwagi, jeżeli chodzi o personel. Prowadząc już lokal trzeba pamiętać o przestrzeganiu prawa pracy, jak choćby niestwarzania problemów w korzystaniu z przerw. Zapewnij miejsce do spędzenia przerwy, zadbaj aby ważna było tam spokojnie zjeść śniadanie albo wypić kawę. Sami wymagajmy, ale także i zapewnijmy jak najkorzystniejsze warunki pracy, ponieważ w ten rozwiązanie możemy zbudować zespół. W ten czy inny sposób doceniaj pracowników starających się dobrze pracować, to nader motywuje do sumiennego wykonywania swoich obowiązków.

Zobacz: https://www.maroni.pl/czapki-kucharskie

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *